Czernina
Słodko-kwaśna, wykwintna, staropolska zupa, której podstawowym składnikiem jest krew z kaczki. Podawana z szarymi kluchami.
Poniżej prezentujemy propozycje niektórych naszych potraw.
Zachęcamy do nabywania zestawów obiadowych (zupa +drugie danie) w cenie 18 zł.
Słodko-kwaśna, wykwintna, staropolska zupa, której podstawowym składnikiem jest krew z kaczki. Podawana z szarymi kluchami.
Tradycyjne flaki wieprzowe, wzbogacone odpowiednią kompozycją warzyw i przypraw.
Rozgrzewająca, marokańska zupa. Gęsta od mieszanki strączków (ciecierzycy, grochu, soczewicy), słodka od pomidorów i kusząca aromatem korzennych przypraw.
Bardzo ciekawa w smaku zupa orientalna, której podstawowym składnikiem są orzechy ziemne.
Lekka i słodka zupa z owoców sezonowych podawana z makaronem lub lanymi kluskami.
Pożywna i zdrowa zupa gotowana z dużą ilością szpinaku, podawana z jajkiem i kaszą jaglaną.
Lekko kwaskowata zupa, której podstawowym składnikiem jest szczaw, nadający jej charakterystycznego smaku. Podawana z jajkiem.
Lekki, zdrowy, gotowany na wywarze drobiowym krem warzywny z dużą ilością koperku.
Ziemniaki, cebula, czosnek, boczek i przyprawy sprawiają, że nasza kartoflanka jest niezwykle aromatyczna.
Smakowity, pełen warzyw barszcz. Zawiera buraki, białą kapustę oraz fasolę i ziemniaki.
Tradycyjna polska zupa podawana z kawałkami mięsa wieprzowego, ziemniakami i kaszą jęczmienną.
Tradycyjna polska zupa gotowana na wywarze mięsnym z sezonowych warzyw. Zabielana śmietaną.
Francuska zupa, gotowana na wywarze mięsno-warzywnym z dodatkiem smażonej cebuli. Podawana z grzankami
Krem serowy podawany z grzankami lub groszkiem ptysiowym
Gotowana na wywarze mięsnym, z ziemniakami, marchewką i tartymi ogórkami kiszonymi. Zabielana kwaśną śmietaną.
Gotowana na żeberkach z wędzonym boczkiem. Doprawiana czosnkiem i majerankiem.
Przyrządzana z łupanego grochu, na wędzonce, z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku.
Indyjska zupa, z pomidorami, kawałkami kurczaka i mleczkiem kokosowym. Bardzo aromatyczna, pikantna.
Przygotowana na bazie rosołu, robiona z pulpy pomidorowej. Klasyczny, domowy smak. Podawana z ryżem lub makronem.
Smażone placki z tartej dyni. Podawane z kwaśną śmietaną.
Plastry jabłka smażone w cieście naleśnikowym posypane cukrem trzcinowym.
Wieprzowe żeberka polane sosem własnym. Podawane z ziemniakami.
Wątróbka drobiowa z zasmażaną cebulką i porcją ziemniaków. Podawana na jabłku.
Filety śledziowe w sosie śmietanowo-koperkowym. Podawane
z ziemniakami.
Panierowane mięso z karkówki. Podawane z jajkiem sadzonym
i ziemniakami ze smażoną cebulką.
Kluski ziemniaczane. Podawane z okrasą i kiszoną kapustą.
Mielone mięso wieprzowe w sosie bolońskim. Podawane z makaronem
i posypane tartym żółtym serem.
Schab nadziewany morelami i śliwkami, zapiekany w piecu konwekcyjnym.
Duszone mięso wieprzowe w sosie własnym. Podawane z ziemniakami.
Smażony filet z mintaja z warzywami. Podawany z ziemniakami.
Smażone mięso mielone z cebulką. Podawane z ziemniakami.
Mięso mielone nadziewane kapustą kiszoną, zapiekane w piecu konwekcyjnym. Podawane z ziemniakami lub ryżem.
Rolada z mięsa mielonego, faszerowana szpinakiem i suszonymi pomidorami, polana sosem serowym. Podawana z ziemniakami i natką pietruszki.
Posypane tartym żółtym serem i natką pietruszki, polane sosem pomidorowym. Podawane z makaronem wstążki.
Pulpety posypane ziołami prowansalskimi i polane sosem pomidorowym. Podawane z ryżem mieszanym.
Gotowane mięso z kurczaka z sosem potrawkowym. Podawane z ryżem.
Panierowany filet z dorsza. Podawany z ziemniakami puree z koperkiem.
Smażone ciasto naleśnikowe zawinięte z serkiem pomarańczowym.
Klasyczne leczo z papryki, pieczarek, cebulki i kiełbasy. Podawane
z ryżem.
Podsmażany filet z kurczaka podlany śmietaną z przyprawą curry. Podawany z ryżem paraboiled.
Smażone w panierce mięso wieprzowe. Podawane z ziemniakami
i smażoną cebulką.
Wieprzowe mięso mielone zapiekane w piecu konwekcyjnym polane sosem pieczarkowym. Podawane z ziemniakami lub ryżem.
Ryba smażona na maśle klarowanym. Podawana z ziemniakami i natką pietruszki.
Duszone mięso wieprzowe na zasmażonej kiszonej kapuście polane sosem pieczeniowym. Podawane z ziemniakami puree.
Duszone mięso wieprzowe z warzywami. Podawane z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Podawany z ziemniakami puree i natką pietruszki.
Golonka gotowana z kością. Podawana z ziemniakami i kapustą kiszoną.
Filet z kurczaka zanurzony w cieście naleśnikowym, zasmażany
z pomidorem i żółtym serem oraz posypany bazylią. Podawany
z ziemniakami i koperkiem.
Pieczone dramstiki z kurczaka. Podawane w sosie szpinakowo-śmietanowym z suszonymi pomidorami oraz porcją ryżu lub ziemniaków.
Filet z dorsza smażony w panierce. Podawany z ziemniakami.
Filet z kurczaka zawijany z żółtym serem, masłem, koperkiem oraz pieczarkami, panierowany i smażony na głębokim tłuszczu. Podawany
z ziemniakami i marchewką z groszkiem.
Boczek rolowany z kiszonym ogórkiem, serem feta i marchewką. Podawany z kluskami śląskimi i sosem chrzanowym.
Biały barszcz podawany z jajkiem i ziemniakami
Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym
os. Orła Białego 20
62 - 200 Gniezno
tel. 661 029 122