Menu

Poniżej prezentujemy propozycje niektórych naszych potraw.
Zachęcamy do nabywania zestawów obiadowych (zupa +drugie danie) w cenie 18 zł.

Czernina

Słodko-kwaśna, wykwintna, staropolska zupa, której podstawowym składnikiem jest krew z kaczki. Podawana z szarymi kluchami.

Flaki

Tradycyjne flaki wieprzowe, wzbogacone odpowiednią kompozycją warzyw i przypraw.

Harira

Rozgrzewająca, marokańska zupa. Gęsta od mieszanki strączków (ciecierzycy, grochu, soczewicy), słodka od pomidorów i kusząca aromatem korzennych przypraw.

Afrykańska zupa orzechowa

Bardzo ciekawa w smaku zupa orientalna, której podstawowym składnikiem są orzechy ziemne.

Owocowa

Lekka i słodka zupa z owoców sezonowych podawana z makaronem lub lanymi kluskami.

Szpinakowa

Pożywna i zdrowa zupa gotowana z dużą ilością szpinaku, podawana z jajkiem i kaszą jaglaną.

Szczawiowa

Lekko kwaskowata zupa, której podstawowym składnikiem jest szczaw, nadający jej charakterystycznego smaku. Podawana z jajkiem.

Koperkowa

Lekki, zdrowy, gotowany na wywarze drobiowym krem warzywny z dużą ilością koperku.

Ziemniaczana

Ziemniaki, cebula, czosnek, boczek i przyprawy sprawiają, że nasza kartoflanka jest niezwykle aromatyczna.

Barszcz ukraiński

Smakowity, pełen warzyw barszcz. Zawiera buraki, białą kapustę oraz fasolę i ziemniaki.

Krupnik

Tradycyjna polska zupa podawana z kawałkami mięsa wieprzowego, ziemniakami i kaszą jęczmienną.

Jarzynowa

Tradycyjna polska zupa gotowana na wywarze mięsnym z sezonowych warzyw. Zabielana śmietaną.

Cebulowa

Francuska zupa, gotowana na wywarze mięsno-warzywnym z dodatkiem smażonej cebuli. Podawana z grzankami

Serowa z grzankami

Krem serowy podawany z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Ogórkowa

Gotowana na wywarze mięsnym, z ziemniakami, marchewką i tartymi ogórkami kiszonymi. Zabielana kwaśną śmietaną.

Fasolówka

Gotowana na żeberkach z wędzonym boczkiem. Doprawiana czosnkiem i majerankiem.

Grochówka

Przyrządzana z łupanego grochu, na wędzonce, z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku.

Tikka masala

Indyjska zupa, z pomidorami, kawałkami kurczaka i mleczkiem kokosowym. Bardzo aromatyczna, pikantna.

Pomidorowa

Przygotowana na bazie rosołu, robiona z pulpy pomidorowej. Klasyczny, domowy smak. Podawana z ryżem lub makronem.

Żurek z białą kiełbasą

Barszcz czerwony zabielany

Rosół z makaronem

Kopytka

Leniwe

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Pierogi serowo – jagodowe

Pierogi serowo – truskawkowe

Pierogi z serem

Pierogi z mięsem z indyka

Pierogi z mięsem

Pierogi ruskie

Pierogi z kapustą i grzybami

Placki dyniowe

Smażone placki z tartej dyni. Podawane z kwaśną śmietaną.

Jabłka w cieście

Plastry jabłka smażone w cieście naleśnikowym posypane cukrem trzcinowym.

Żeberka pieczone

Wieprzowe żeberka polane sosem własnym. Podawane z ziemniakami.

Wątróbka drobiowa

Wątróbka drobiowa z zasmażaną cebulką i porcją ziemniaków. Podawana na jabłku.

Śledź w śmietanie

Filety śledziowe w sosie śmietanowo-koperkowym. Podawane
z ziemniakami.

Sznycel z jajkiem

Panierowane mięso z karkówki. Podawane z jajkiem sadzonym
i ziemniakami ze smażoną cebulką.

Szare kluchy

Kluski ziemniaczane. Podawane z okrasą i kiszoną kapustą.

Spaghetti po bolońsku

Mielone mięso wieprzowe w sosie bolońskim. Podawane z makaronem
i posypane tartym żółtym serem.

Schab z suszonymi owocami

Schab nadziewany morelami i śliwkami, zapiekany w piecu konwekcyjnym.

Schab w sosie własnym

Duszone mięso wieprzowe w sosie własnym. Podawane z ziemniakami.

Ryba po grecku

Smażony filet z mintaja z warzywami. Podawany z ziemniakami.

Rumsztyk mielony

Smażone mięso mielone z cebulką. Podawane z ziemniakami.

Roladki z mięsa mielonego

Mięso mielone nadziewane kapustą kiszoną, zapiekane w piecu konwekcyjnym. Podawane z ziemniakami lub ryżem.

Rolada pieczona

Rolada z mięsa mielonego, faszerowana szpinakiem i suszonymi pomidorami, polana sosem serowym. Podawana z ziemniakami i natką pietruszki.

Pulpety pieczone z wołowiny

Posypane tartym żółtym serem i natką pietruszki, polane sosem pomidorowym. Podawane z makaronem wstążki.

Pulpety gotowane w sosie pomidorowym

Pulpety posypane ziołami prowansalskimi i polane sosem pomidorowym. Podawane z ryżem mieszanym.

Potrawka z kurczaka

Gotowane mięso z kurczaka z sosem potrawkowym. Podawane z ryżem.

Paluszki rybne

Panierowany filet z dorsza. Podawany z ziemniakami puree z koperkiem.

Naleśniki z serkiem pomarańczowym

Smażone ciasto naleśnikowe zawinięte z serkiem pomarańczowym.

Leczo

Klasyczne leczo z papryki, pieczarek, cebulki i kiełbasy. Podawane
z ryżem.

Kurczak curry

Podsmażany filet z kurczaka podlany śmietaną z przyprawą curry. Podawany z ryżem paraboiled.

Kotlet schabowy

Smażone w panierce mięso wieprzowe. Podawane z ziemniakami
i smażoną cebulką.

Klopsy pieczone z sosem pieczarkowym

Wieprzowe mięso mielone zapiekane w piecu konwekcyjnym polane sosem pieczarkowym. Podawane z ziemniakami lub ryżem.

Karp smażony

Ryba smażona na maśle klarowanym. Podawana z ziemniakami i natką pietruszki.

Karkówka pieczona pod pierzynką

Duszone mięso wieprzowe na zasmażonej kiszonej kapuście polane sosem pieczeniowym. Podawane z ziemniakami puree.

Gulasz z warzywami

Duszone mięso wieprzowe z warzywami. Podawane z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

Gołąbek w sosie pomidorowym

Podawany z ziemniakami puree i natką pietruszki.

Golonka

Golonka gotowana z kością. Podawana z ziemniakami i kapustą kiszoną.

Filet w cieście naleśnikowym z pomidorem i żółtym serem

Filet z kurczaka zanurzony w cieście naleśnikowym, zasmażany
z pomidorem i żółtym serem oraz posypany bazylią. Podawany
z ziemniakami i koperkiem.

Dramstiki

Pieczone dramstiki z kurczaka. Podawane w sosie szpinakowo-śmietanowym z suszonymi pomidorami oraz porcją ryżu lub ziemniaków.

Dorsz panierowany

Filet z dorsza smażony w panierce. Podawany z ziemniakami.

Devolay

Filet z kurczaka zawijany z żółtym serem, masłem, koperkiem oraz pieczarkami, panierowany i smażony na głębokim tłuszczu. Podawany
z ziemniakami i marchewką z groszkiem.

Boczek faszerowany

Boczek rolowany z kiszonym ogórkiem, serem feta i marchewką. Podawany z kluskami śląskimi i sosem chrzanowym.

Barszcz biały z jajkiem

Biały barszcz podawany z jajkiem i ziemniakami

Herbata

Kawa sypana

Kawa rozpuszczalna

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym

Woda gazowana i niegazowana

Kontakt

Spółdzielnia Socjalna
"Na Winiarach"

os. Orła Białego 20
62 - 200 Gniezno
tel. 661 029 122

biuro@nawiniarach.pl
www.nawiniarach.pl

    Jesteśmy częścią grupy:
    Menu - NaWiniarach.pl
    spoldzielnie.org
    Skip to content